LWB Luxemburger Wörterbuch
 
Gottes- / gottes- bis Gourmet (Bd. 2, Sp. 70b bis 71b)
 
Gottes- / gottes- (in vielen Fällen auch Härgotts- s. d. — gelegtl. auch über Gotts- zu Gotz- umgedeutet - cf. Gotz; auch Guets-); -aarm Adj.: «ganz arm»; [Bd. 2, S. 71] -amen M.: «schwächlicher Mensch» — esou e Gottsamen! dafür auch: -dauer; -dabo M.: «sehr einfältiger Mensch»; -déngscht M.: «Gottesdienst» — e verfeelt kee G. an dobäi as en dee rengsten Näischnotz; -erbäermlech Adj.: «sehr erbärmlich» («daß Gott erbarm!»); -vergiess (bisw. auch Gott-) M.: 1) «schwarzes Schattenkraut» — s. Bäibës, -fouss; 2) lok.: «Häher» (in dieser Bed. gelegtl. auch: -verréider M.); -verloossen (auch gott-) Adj.: = vu G. an der Welt verloossen — etwa: si huet mer leed gedoe, wéi se sou g. do souz; -fierchteg Adj.: «gottesfürchtig» (gelegtl. iron.); -geléierten M.: «Gottesgelehrter»; -geloossen Adj.: «sehr gelassen»; -gewalt F.: «große Anstrengung» — mat aller G.; -gof F.: «Gottesgabe» (auch: Himmels-); -gnoodcheswëllen in der Ra.: ëm G. (um Gotteswillen!); -grëtz, -grimmel (chen — bisw lok. auch Gottches-) F.: «sehr wenig» — bes. in neg. Raa.: nët emol déi G. (neben: Gittches-, Gattchesgrimmel, auch Genodegrëtz — s. d.) — auch: keng Gotzegrimmelchen — mengt der, en hätt mer eng Gittchesgrëtz dervu gin, neen, nët emol déi Gnodegrëtzelchen; -jämmerlech Adj.: «sehr jämmerlich»; -kand N.: «schwachsinniges Kind» — meist: Härgotts-; -leegner (bisw. sogar: Härgottsligener) M. «Gottesleugner»; -loun (älter auch: Gatts-) M.: «Gotteslohn» — e mécht et fir G. (umsonst, pro Deo) — ëm Guetsloun; -nakeg, -plakeg Adj.: «splitternackt» (= esou wéi eiser Härgott ee geschafen huet); -schéisschen in der Ra. op de G. huelen (zwei Kinder reichen sich die Hände und heben ein drittes darauf hoch) — s. Gëlleschéisschen. -riechter, -rechter Pl. N. in der Ra.: all G. «Sterbesakramente»; -tränteler M.: «langsamer Mensch» — spaßh. Bibelspruch: selig sind die Langsamen, denn sie werden G. genannt; -wass M. veraltet, in dem Kinderreim (beim Beerenpflücken): Bierläppchen, Bierlapp, hei e Gräppchen, do e Grapp, Bier a Mass, Gotteswass, 't as kee Mann am Pafendall, deen déi Kärercher all ziele kann; -wonner (auch: Gotts-, Gatts-) N.: 1) «etwas Vorzügliches, Ausgezeichnetes» — hien hat gemengt, wat G. hie gestiicht hätt; 2) adverbial versteinert: cf. Gatts wouer sub 2.
 
Gottfrid (Echt.) M.: «altmodischer Herrenrock» — etwa: Redingote.
 
Gotthät, -heet F.: «Gottheit» — aus der G. (eraus) deier (viel zu teuer) — domat as der G. nët gedéngt.
 
Gotz Plur. Gotzen M.: «Götze».
 
Gotzebild N.: «Götzenbild».
 
gotzelen (lok. Nösl. gatzelen) trans. Verb.: «abbetteln» — e gotzelt sénger Gued de leschte Su of.
 
Gotzeler M.: «Mensch, der mit Schmeichelworten etwas abbettelt» — dazu das Fem.: Gotzel(esch) F. (dies in Echt. auch erklärt: en Weeschfra mat em bise Mond, di anerer erofmicht, fer sich bäizeschwezen) — dazu: esu eppes Gatzelisches! (so eine unverschämte Bettlerin).
 
Gouer M. (bisw. F.): «magere Person» — bisw. dafür Goueri, Guri M.
 
gouereg (lok. Ostrand: /gu·riç/guriç) Adj.: «mager» — Vergleiche: en as esou g. e kënnt Lënsen, Brach aus enger Hechel iessen, engem e Schwier mam Kënn opstiechen, eng Geess tëschent d'Hare këssen, am Schied vun enger Telefonsstaang séng Mëttesrascht halen, en hätt kënnen eng Brach duerch eng däreg Ho schluppen — esou g. wéi eng Spréif (Star), e Schier (Spitzmaus), e Panestäerzchen, eng Rapp (Reibeisen) — esou g. datt en d'Klacken duerch d'Baken héiert lauden — esou g. 't géif een en emblosen — dat Land as g. (lange Zeit nicht gedüngt worden) — d'Speis as ze g. (der Mörtel enthält nicht genug Kalk).
 
Goueregkät, -keet F.: «Magerkeit».
 
Goujat (wie frz. aber Ton: 1) lok. auch Gujhak M.: 1) «Flegelhafter Mensch, Rüpel»; 2) «Schurke» — dazu gujhazeg Adj.
 
Gourmand = Gormang.
 
Gourmet (wie frz. aber Ton: 1) M.: «Feinschmecker».

 

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