LWB Luxemburger Wörterbuch
 
Mëttestomp bis Metzleschfra (Bd. 3, Sp. 145a bis 146a)
 
-tomp (Dim. -tëmpchen) M. — s. -rascht; -zäit F.: «Mittagszeit» — ëm d'M.; -zopp F.: «Mittagessen» — Kinderreim: der Engel des Hären/wéi sprangen déi Hären / am helle Galopp / zur M. (Var. Echt.: iwwer d'Mauere, bei de Bauere / fir d'Gromprenzopp) — d'M. droen (das Mittagessen aufs Feld tragen — meist das Simplex: d'Zopp droen) — den ale Mann huet emol kee fir em d'M. ze kachen.
 
Metteur (wie frz., Ton: 1) M.: «Zurichter» (Druckerspr.) — dazu M. en pages M.: «Setzer, der den Umbruch vornimmt» — M. en scène (wie frz.) M.: «Theaterregisseur».
 
Mettigogo M. (lok.: Audun-le-Tiche, Moselle): «Schnecke».
 
mëttler Adj.: «mittler» — e mëttlere Betrib — e Bauerebetrib mëttlerer Gréisst — e Mann vu m. Gréisst — cf. mëttelst.
 
mëttlerweil Adv.: «mittlerweile».
 
Mëttwoch M.: «Mittwoch» — de kale M. (lok. Grevenmacher: Bußtag im November, gewöhnlich vor oder nach der Kirmes, eingeführt zur Abwendung von Frostgefahr) — Zussetz.: Äsche(r)mëttwoch (s. d.).
 
mëttwochs Adv.: «mittwochs».
 
Mettwurscht, -wuuscht F.: «Mettwurst».
 
Mëtz (Pl. Mëtzen, Dim. Mëtzchen) F.: «Mütze» — cf. Mutz I und Kap.
 
Metz I ON.: «Metz» (Stadt im Dép. Moselle, Frankreich) — Raa.: wann s du kënns, as M. iwer (ist es zu spät) — éiers du do bas, sin d'Schleke M. an (aus — du trödelst zuviel, du kommst zu spät) — dat as fest ewéi M. (solide Arbeit) — do gesäit ee M. a Paräis derduerch (von abgetragenem oder dünnem Stoff) — wann s de durech mäi Fiederkäil kucks, gesäis de M. a Paräis (früher käuflicher Federhalter mit Miniaturbild — Stadtansicht — unter Glas im Halter) — donk engem Paf eppes zu Lëtzebuerg, da laut d' (déi) Klack zu M. — spaßh. (als Absage): zou fir Metz (zu spät) — Zus.: op fir Thionville (der Eisenbahnspr. entlehnt?).
 
Metz II (Nösl. auch: Metzer) N. — s. Messer.
 
Metz III F.: «Ziege» — cf. Gääss.
 
Metzchen, Mëtzchen M. und N.: «gestricktes (Kinder-)Jäckchen» — s. Motz sub 3).
 
metzdädä: «Lockruf für die Ziege».
 
metzelen trans. Verb.: 1) «unordentlich schneiden» (etwa mit stumpfem Messer) — en huet mat aller Gewalt um Hamestronk gemetzelt — übtr.: d'Doktren hun al un der aremer Fra (erëm)gemetzelt (sie wurde schlimm operiert); 2) a. «umbringen, töten» — am leschte Krich sin der vill gemetzelt gin; b. «unsachgemäß schlachten» — dat nennt een nët méi schluechten, dat nennt ee m. — Abl.: Gemetzels N. — Zussetz.: erof-, ver-, zermetzelen — cf. garrelen.
 
Metz(e)ler (Mosel, Untersauer: Metzger) M.: 1) «Metzger» — Ra.: besser bei de M. wéi bei den Dokter (goen) — d'Ham kënnt vum M. — s. Metzleschham; 2) (geringschätzig) «Chirurg»; 3) «Schinder».
 
Metz(e)ler-, Metzleschblutt N. — in der Ra.: M. as keng Bottermëllech (Metzger sind unerschrockene Menschen). [Bd. 3, S. 146]
 
Metz(e)ler-, Metzleschgesell M.: «Metzgergeselle».
 
Metz(e)lermeeschter M.: «Metzgermeister».
 
metzen trans. Verb.: «behauen» (Steine — Wb. 06).
 
Metzer M.: «Einwohner von Metz».
 
Metzer gebr. als attrib. Adj.: Metzer Kueb M.: «Dohle» (Coloeus monedula) — dafür auch: klenge Kueb, Kiirchekueb, Stäkueb — s. Kueb sub 1) Metzer Burdong M. (der Ladestock der früheren Flinte oder ein Blasrohr — Bléiser, s. d. — wurde an einer Schnur aufgehängt, deren Enden an die Ohren gedrückt werden. Das Rohr wurde mit einem Eisen angeschlagen, der tiefe, summende Ton im Ohr wurde M. B. genannt — C) M. Kiischt F. — s. Mäkiischt; M. Mirabell F.: «Mirabellenart».
 
Metzercheskraut N.: «Malve» — s. Bréidercheskraut.
 
Metzerlach ON.: «Metzerloch» — Gemeinde Sassenheim, Kanton Esch-Alz.
 
Metzervioul, Metz(e)vioul F.: «Goldlack» (Cheiranthus cheiri).
 
Metzert ON.: «Metzert» — Dorf der belg. Provinz Luxemburg — B 23.
 
Metzlerei (lok. Mosel und Sauer: Metzgerei) F.: 1) «Metzgerladen» — s. auch: Metzleschbuttéck; übtr.: 2) «blutige Rauferei»; 3) «Schinderei» — s. Schënn.
 
Metzlesch (Sauer u. Mosel: Metzgesch, Metzgisch) F. — s. Metzleschfra.
 
Metzlesch- -blutt N. — s. Metzeler-; -buttéck M.: «Metzgerladen» — si gi vill op (an) de M. (kaufen viel Fleisch ein); -fra F.: «Metzgersfrau» — s. Metzlesch;

 

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