LWB Luxemburger Wörterbuch
 
Owesbrout bis oxygenéieren (Bd. 3, Sp. 302a bis 302b)
 
-brout N. — s. Owebrout; -drëpp F.: «Abendschnäpschen»; -dronk M.: «Abendtrunk» (Wb.06); -kascht M.: «Abendessen»; -kéis M. — s. Baartelméis; -klack F.: «Abendglocke» — s. Nuetsklack; -cour(en) M. (Pl.): «Abendkurs(e)»; -mass F.: «Abendmesse»; -schicht F. — s. Nuetsschicht; -schoul (lok. Mosel: Owendschoul) F.: «Abendschule, Fortbildungsschule»; -sonn F.: «Abendsonne» — dat Land läit zur O. (nach Westen) — d'Haus kritt nëmmen d'O.; -stär M.: «Abendstern»; -stonn (meist im Pl.: Owesstonnen) F.: «Abendstunde» — hie schafft nach vill an den Owesstonnen; -strach M.: «die am Abend gemolkene Milch».
 
owers. awer.
 
Owidommim Aprilscherz: een O. kafe schécken.
 
Oz F. und M.: 1) «Mischmehl, Viehfutter aus Hafer, Bohnen, Getreide, Kleie» (noch lok., sonst veraltet); 2) «Speisereste» — cf. Uerzen; 3) «Köder»; 4) «Aas» (veraltet, nur noch in Vergleichen) — e sténkt ewéi eng O. — du dommen O.! (Dummkopf) — cf. Ouz.
 
Oz- -bidden F.: «Futterkübel»; -millen F.: «Schrotmühle».
 
ozen trans. Verb.: 1) «atzen, füttern»; 2) «ködern».
 
Oxekrutziusplooschter F.: «Ziehpflaster» (Emplastrum oxycroceum — Safranpflaster) — s. Zittplooschter.
 
Auxerrois (verkürzt zu: Ox, Öxli — Ton: 1, 2 oder 3) M.: «Burgunderrebe und davon gewonnener Wein».
 
oxydéieren intr. Verb.: «oxydieren».
 
Oxygène (wie frz., Ton: 1) M.: «Sauerstoff» — dazu: eau oxygénée (Wasserstoffsuperoxyd).
 
oxygenéieren trans. Verb.: «mit Oxygen behandeln» (Haare) — hatt huet sech d'Hoor o. gelooss — dafür auch: bleechen. [Bd. 3, S. 303]

 

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